Elle
Borstvoeding
ELLE Cursus borstvoeding img education 2

Veel ouders kiezen ervoor om hun baby borstvoeding te geven. Borstvoeding is natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf. Het verdient tijd, aandacht en rust om de borstvoeding te laten slagen, maar het is een investering die de moeite meer dan waard is!

Samen met de kraamverzorgster zullen wij er alles aan doen om jullie zo goed mogelijk te begeleiden. Bij problemen met de borstvoeding werken wij nauw samen met IBCLC geregistreerde lactatiekundigen. Zij kunnen jullie optimaal op maat begeleiden bij vragen, het maken van keuzes en/of problemen met borstvoeding.

Borstvoeding geven is meer dan voeding geven alleen. Borstvoeding draagt bij aan de unieke relatie tussen moeder en kind. Kwalitatief is het op geen enkele manier te evenaren (levende voeding); het legt de basis voor een gezonde toekomst van de baby. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Beter nog, het beschermt tegen infecties en ziekten.

Op een rij

In moedermelk zit een aantal levende stoffen, die een belangrijke functie hebben:

  • Antistoffen beschermen de baby tegen bacteriële en virale infecties;
  • Lactoferrine zorgt ervoor dat ziekteverwekkers zich niet kunnen vermeerderen en verhoogt de opname van ijzer in moedermelk;
  • Taurine bevordert de hersenontwikkeling en omega-3 vetzuren dragen bij aan een hogere intelligentie;
  • Lactobacillus bifidus beschermt de darmen tegen ziekteverwekkers die infecties veroorzaken;
  • Moedermelk is hypoallergeen en wordt optimaal opgenomen, het beschermt tegen allergieën;
  • De moedermelk is optimaal van samenstelling, omdat het mee verandert gedurende de groei van de baby.

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen vijf keer minder kans hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden wegens een infectie.

Moedermelk vermindert de kans op ziekten zoals: Allergische aandoeningen, suikerziekte, hart- en vaatziekten, wiegendood, Multiple Sclerose, overgewicht op latere leeftijd en een bepaalde vorm van leukemie

Moedermelk is licht verteerbaar, baby’s hebben geen last van harde ontlasting en diarree.

Voordelen moeder
Ook de moeder heeft baat bij het geven van borstvoeding. Door borstvoeding te geven trekt de baarmoeder zich goed samen wat de kans op overmatig vloeien na de bevalling verkleint. Vrouwen die borstvoeding geven hebben een kleinere kans op eierstokkanker, botontkalking op oudere leeftijd en borstkanker na de menopauze.

De ovulatie kan vele maanden wegblijven als je borstvoeding op verzoek geeft. Het lichaam krijgt zo volop de kans om zich te herstellen van de zwangerschap. Je kunt echter wel zwanger raken als je borstvoeding geeft.

Zijn er nadelen aan het geven van borstvoeding?
In principe niet. Er wordt wel gesproken van negatieve gevoelens en ervaringen, zoals de verplichting om zelf altijd met de voeding bezig te zijn of dat nu aan de borst is of met het afkolven. Sommige vrouwen zijn van mening dat het geven van borstvoeding veel tijd en energie kost. Vrouwen zijn soms onzeker over de hoeveelheid melk die ze aanmaken en of het genoeg is voor de baby. Soms kan de start van borstvoeding lastig zijn.

Lees
meer
over
Voorlichting
Kraamzorg
Extra Care Bottom
Kraamperiode
Elle Shop Top
Kraambedklachten
Elle flesvoeding
Flesvoeding
ELLE anticonceptie
Anticonceptie
Elle hielprik
Hielprik
9 U5 A8157web
Gehoortest
Kraamtijd EURL2995web
Consultatiebureau
Kraamtijd EURL2858web
Nacontrole
SOPH8545web
Na de bevalling
Elle veilig slapen
Veilig slapen
Prenatale screening photo 14476030
Benodigdheden voor de baby
ELLE Cursus postpartum EURL8397web
Geboorteaangifte
Tessa
Wil je meer informatie over borstvoeding?