Elle
Na de bevalling
SOPH8545web

Iedere ouder zal momenten hebben dat de roze wolk even niet zo roze is. Door de gebroken nachten ben je vaak moe, kun je sneller geïrriteerd zijn en lijkt het alsof je aan niets meer toekomt. Dit is normaal. Het kost nu eenmaal tijd om te schakelen. Zeker als je je eerste kindje hebt gekregen.

Regelmaat
Je gevoel van vrijheid is veranderd doordat je 24 uur per dag een zorgtaak hebt gekregen. De taken in huis liggen nu ook meestal anders. Daarbij ben je nog aan het ontzwangeren en kun je nog een behoorlijke tijd last hebben van hormonen. Om goed door deze tijd te komen is het heel belangrijk om als ouders met elkaar in gesprek te blijven. Neem af en toe ‘vrij’ door een oppas te vragen en zorg ervoor dat je regelmaat brengt in je dag. Sta op tijd op, eet gezond op regelmatige tijden en ga op tijd naar bed.

Lichamelijk herstel na de bevalling
Ontzwangeren kost tijd. Je lichaam kan anders aanvoelen na de bevalling, vooral in het bekkengebied. Bekkenklachten kunnen soms ook na de bevalling nog een tijdje aanhouden en het kost tijd om je conditie weer op te bouwen. Door de druk die een zwangerschap en bevalling geven op de bekkenbodemspieren kunnen deze nog enige tijd na de bevalling anders aanvoelen: het voelt vaak wat gezwollen en het kan moeilijker zijn je plas en windjes op te houden. Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal na enige tijd. Bekkenbodemoefeningen kunnen hierbij helpen. Kijk voor meer informatie en oefeningen op bekkenbodemonline.nl.

Seksualiteit na de bevalling
Vanaf twee weken na de bevalling kun je weer opnieuw zwanger raken. Soms ook als je borstvoeding geeft. Denk dus aan anticonceptie. Kijk voor meer informatie op anticonceptie.nl. Lees ook meer op onze website over voorschrijven en plaatsen van anticonceptie. Zolang je nog bloed verliest mag je niet vrijen in verband met infectiegevaar.

Gebruik de eerste keer eventueel een glijmiddel, de vagina kan droger aanvoelen dan je gewend bent. Zeker in de begin periode en zelfs langere tijd als je borstvoeding geeft. Vrijen na de bevalling is vaak best eng en soms ook pijnlijk. Wacht er dan ook mee tot de hechtingen helemaal genezen zijn. Mocht vrijen pijnlijk zijn en blijven neem dan contact op met je huisarts of met ons. Als je borstvoeding geeft kunnen de borsten gaan lekken tijdens het vrijen. De zin in seks is de eerste tijd na de bevalling vaak minder, dit is een veel voorkomend verschijnsel.

Postnatale depressie
Soms kun je na een bevalling depressieve klachten krijgen. Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt wacht dan niet te lang met naar de huisarts te gaan.

Lees
meer
over
Voorlichting
Kraamzorg
Extra Care Bottom
Kraamperiode
Elle Shop Top
Kraambedklachten
ELLE Cursus borstvoeding img education 2
Borstvoeding
Elle flesvoeding
Flesvoeding
ELLE anticonceptie
Anticonceptie
Elle hielprik
Hielprik
9 U5 A8157web
Gehoortest
Kraamtijd EURL2995web
Consultatiebureau
Kraamtijd EURL2858web
Nacontrole
Elle veilig slapen
Veilig slapen
Prenatale screening photo 14476030
Benodigdheden voor de baby
ELLE Cursus postpartum EURL8397web
Geboorteaangifte
Liane
Wil je meer weten over de periode na de bevalling?