Elle
Informatie

Weekoverzicht:
Van positieve
test tot het
postpartum.

Weekoverzicht SOPH2856
Weekoverzicht SOPH9298web

Je bent zwanger, yes, gefeliciteerd! En wat nu? Waar te beginnen? Geen zorgen, we hebben het stap voor stap en week voor week voor je uitgelegd. Baby steps ;)

DE TIJDLIJN
PER WEEK IN
DETAIL

1

Start foliumzuur/folaat

Dit ondersteunt de ontwikkeling van je kindje vanaf de eerste vroege ontwikkeling. Begin hier dus het liefst al mee tijdens de actieve kinderwens.

2

Conceptie

Rond deze periode vindt de bevruchting plaats. Wist je dat het geslacht nu al bepaald is?

4

Positieve test

Je bent zwanger, yes, gefeliciteerd! Je hoeft niet naar de huisarts, aanmelden doe je zelf en direct bij de verloskundigenpraktijk waar jij je goed bij voelt. Je mag ons natuurlijk ook bellen voor iedere vraag, we snappen dat dit zo’n spannende periode is!

Meld je aan

7

Vroege echo

De eerste spannende echo van je mini, een welkomstcadeautje van ons! We kijken of de zwangerschap goed zit en of we één of meerdere kindjes zien.

8

Start zwangerschapscontroles - Intake

Onze eerste uitgebreide kennismaking! We bespreken jouw situatie, gezondheid en we geven veel informatie. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt, we maken hier ruim de tijd voor.

Vanaf nu starten je zwangerschapscontroles. In het eerste en tweede trimester zijn deze om de 4 en daarna 3 weken. Hierna zien we je iedere 2 weken en aan het einde van je zwangerschap zelfs iedere week!

We meten altijd je bloeddruk, monitoren de groei van je buik en luisteren naar het hartje van de baby. We geven steeds voorlichting en beantwoorden al jullie vragen.

9

Gesprek prenatale screening

Als je wilt kunnen we jullie counselen op prenatale screening. Het gaat dan om de NIPT, 13- en 20 weken echo.

Lees hier meer

10

Termijn echo

We bepalen jullie exact uitgerekende datum! We meten hiervoor jullie mini van kruin tot billen. We laten al een mooi zijaanzicht zien!

Lees hier meer

11

Bloedonderzoek en NIPT

In het begin van de zwangerschap willen we graag je bloedwaardes bepalen om aandoeningen uit te sluiten die een risico zouden kunnen vormen voor je kindje.

Een ander onderzoek waarvoor je zou kunnen kiezen is de NIPT: een onderzoek naar de gezondheid van je kindje op chromosomaal niveau dat vanaf 10-11 weken mogelijk is.

Lees hier meer

12

Hartje luisteren

Vanaf deze week kunnen we het hartje van jullie mini horen met de doptone! We doen dit altijd iedere controle, maar je mag hier zo vaak voor komen als je wilt.

Maak een afspraak

13

13 weken echo

Dit is een medisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar eventuele lichamelijke afwijkingen. Dit is uiteraard geen verplichte echo.

Lees hier meer

14

Aanmelden kraamzorg

Mocht je het nog niet gedaan hebben is dit de tijd je aan te melden voor kraamzorg zodat je nog keuze hebt! De kraamhulp komt in de eerste week voor jullie zorgen. Ze monitort jullie gezin, jouw herstel als kraamvrouw en de ontwikkeling van jullie kindje.

We kunnen je uiteraard tips geven over fijne kraamzorgorganisaties.

15

Geslachtsecho

Kan je niet wachten het geslacht van je kindje te ontdekken? Boek je genderecho! We maken de echo tussen 15-16 weken. Je krijgt een gendergift mee!

Boek je genderecho

18

Erkenning

Mochten jullie niet getrouwd of geregistreerd partnerschap hebben, is het mogelijk tijdens de zwangerschap de erkenning van jullie kind vast te leggen bij de gemeente.

20

20 weken echo

Net als bij de 13-weken echo bekijken we je mini tot in detail. De 20 weken echo is ook een medische echo, we kunnen nu meer zien omdat je kindje alweer een stuk groter is.

Lees hier meer

21

Eerste bewegingen van je kindje!

In deze periode ga je de eerste bewegingen van je kindje voelen. Het begint als een bubbelend gevoel, al snel zijn het niet meer te missen schopjes en koprollen!

22

Kinkhoest vaccinatie

Vanaf deze week (tot 2 weken voor je bevalling) kan je de kinkhoestvaccinatie halen. Doordat jouw lichaam antistoffen aan gaat maken geef je deze door aan je kindje en is hij/zij beschermd vanaf de geboorte.

Lees meer over de kinkhoestvaccinatie

24

Zwangerschapscursus

Wil jij een cursus gaan volgen? Dan is dit zeker de periode te starten. Van hypnobirthing, zwangerschapsyoga tot push prep; vraag ons om tips!

Bekijk onze cursussen

26

Geboortewensen bespreken

Je hebt voorafgaand van ons al een online cursus over de bevalling ontvangen. Wil je thuis bevallen? In het ziekenhuis? Samen bespreken we jullie wensen.

28

Cursus borstvoeding

Je krijgt van ons een cursus over borst- en flesvoeding die je helpt eventueel een keuze te maken en veel informatie geeft.

29

IJzerwaarde bepalen

Vaak zien we dat je ijzerwaarde daalt gedurende de zwangerschap. Met 30 weken controleren we je waarde opnieuw zodat je eventueel met een supplement kunt starten.
30

Groei-echo

Deze echo maken we niet standaard. Er zijn bepaalde indicaties voor een groei-echo, mocht dit bij jou van toepassing zijn, zullen we dit uitgebreid met je bespreken.

34

Verlof?!

Vanaf nu kan je verlof beginnen en is het tijd om een flinke stap terug te doen. Vraag niet te veel van jezelf, luister naar je lichaam, doe dutjes overdag en wissel dit af met beweging. Dit is een fijne tijd je 100% te focussen op de komst van jullie kindje.

35

Liggingsecho

We controleren aan het einde van de zwangerschap d.m.v. een echo of de baby daadwerkelijk met het hoofdje beneden ligt.

36

Belinstructies bevalling + wekelijkse controle

We bespreken uitgebreid met jullie op welke manieren de bevalling kan beginnen, hoe je weeën en gebroken vliezen kunt herkennen en wanneer je ons moet bellen (bellen mag natuurlijk altijd!).

Vanaf nu heb je iedere week een afspraak bij ons. We monitoren jou en je kindje zorgvuldig!

Wanneer je thuis bevalt kun je alvast wat voorbereidingen treffen en anders je ziekenhuistas klaarmaken.

37

Je bevalt met ons!

Vanaf 37 weken is jullie mini helemaal af en kan hij/zij geboren worden. Houd er rekening mee dat het vaak nog even duurt.

38

Cursus over de kraamtijd

Je hebt onze cursus over de kraamperiode ontvangen. Nog niet aan toe gekomen? Dit is de perfecte tijd je vooral ook voor te bereiden op de periode ná de bevalling: het begin van je nieuwe leven als ouders. Maak samen het postpartumplan zodat je precies van elkaar weet wat je van elkaar verwacht.

40

Uitgerekende datum

De Dag waar je al zo lang naar hebt toegeleefd. Is de kramp nu een wee die je voelt? Het kan dat je rond deze tijd je slijmprop verliest en (flinke) voorweeën hebt. Spannend!

Wist je dat de meeste vrouwen (70%) na hun uitgerekende datum bevallen? Eigenlijk klopt wat we ‘overtijd gaan’ noemen helemaal niet!

Wanneer je gedurende een uur iedere 4-5 minuten een wee hebt die zo’n seconde aanhoudt, is de kans groot dat je bevalling echt begonnen is.

41

Bij 41 weken 

De meeste vrouwen zijn bevallen, zo’n 85%. 

  • Extra checks (vruchtwatermeting, hartfilmpje)

  • Mogelijkheid tot strippen

  • Mogelijkheid tot inleiding (in het ziekenhuis)


42

Inleiden

Indien nodig wordt je ingeleid. 

Baby!

Bevalling

ZO spannend, de bevalling begint! Vanaf het moment dat je weeën regelmatig zijn komen wij naar jullie toe. Thuis, of in het ziekenhuis, wij zijn erbij, zoals jullie dit wensen!

Lees hier meer

+1
dag

Jullie mini is er!!!

Nu begint het pas echt. De eerste kraamdagen zijn vaak echt wel intens: jullie zijn ouders geworden, je voelt je eerste zorgen (gaat het wel goed?) en je bent volop aan het herstellen. Geen zorgen, wij zijn ook hier you’re back and call. We komen op visite en je belt ons wanneer je zorgen maakt. Ja, ook in de nacht.

+4
dagen

Check bij je thuis

Wat komen we in de kraamweek nog meer doen? We bespreken uitgebreid de bevalling, we controleren jullie kleintje en we controleren mama. Vooral kijken we naar jullie als gezin.

Op deze dag doen we indien gewenst ook de hielprik: een kleine bloedafname om jullie baby te controleren op zeldzame erfelijke aangeboren (stofwisselings-) ziekten.

Lees hier meer

+7
dagen

Check bij je thuis

Het einde van je eerste kraamweek waarbij de kraamzorg afsluit. We bespreken wat je de aankomende week kan verwachten, want geen zorgen, we komen over 1-2 weken weer bij je langs! Dit is niet standaard, maar wel ELLE!

+14
dagen

Check bij je thuis

We spreken hoe de afgelopen week is verlopen zonder kraamzorg. Waar loop je tegen aan? Hoe verlopen de voedingen? Hoe is jouw herstel? Ook kunnen we anticonceptie bespreken.

+6
weken

Nacontrole

Geloof het of niet, dit is het einde van ons traject. We bespreken voor een laatste keer je herstel, kunnen je ijzerwaarde nogmaals bepalen en je buikspieren controleren.

Please don’t be a stranger en kom wanneer je in de buurt bent langs voor baby-showings!

Tessa
LIJKT DIT JE EEN GOED PLAN? LAAT ONS VOOR JE ZORGEN!