Helaas komt het regelmatig voor dat vrouwen een miskraam krijgen, 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Als je een miskraam krijgt is dat een emotionele periode.
De eerste tekenen van een miskraam kunnen vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn. Belangrijk om te weten is dat vaginaal bloedverlies in de zwangerschap normaal kan zijn. Dus niet iedereen die vaginaal bloedverlies heeft, krijgt een miskraam. Ongeveer de helft van de vrouwen met vaginaal bloedverlies in de eerste 3 maanden krijgt een miskraam.
Met behulp van echoscopisch onderzoek kunnen we vanaf een week of 7-8 zwangerschapsduur goed zien of het hartje klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam zeer klein, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo kunnen we met echoscopie ook betrouwbaar zien. Bedenk dat een echoscopisch onderzoek niets verandert aan de uitkomst van de zwangerschap.
Je kunt een miskraam niet voorkomen, medicijnen of maatregelen zoals stoppen met werken en/of bedrust zijn zinloos. De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af.
Een eerste miskraam is geen reden voor nader onderzoek. Verder onderzoek adviseren artsen pas na meerdere miskramen. Ook dan levert het bij het overgrote deel van de vrouwen bijna nooit een duidelijke verklaring voor de miskramen op.
Begeleiding
Voor begeleiding bij een miskraam zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
Voor begeleiding bij een miskraam zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.