Elle
Voorlichting

Nederlandse kraamzorg is uniek in de wereld. Er is geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens de kraamtijd.


Kraamverzorgende

Een kraamverzorgende biedt dagelijks zorg voor moeder en kind in de eerste week na de bevalling en assisteert de verloskundige tijdens de bevalling. Een kraamverzorgende is in dienst bij een kraamzorgorganisatie, maar werkt onder supervisie van de verloskundige. Bij problemen zal zij contact opnemen met de dienstdoende verloskundige.


Wat doet de kraamverzorgende?

  • Jou en je partner alles leren over de verzorging en het gedrag van de baby
  • Dagelijks jouw herstel controleren
  • Dagelijks de baby controleren op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen
  • Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, overlegt ze dit met de verloskundige
  • Ze doet de basis van het huishouden; de was van jou en de baby, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al kinderen? Dan verzorgt ze deze ook.
  • Ze begeleidt bij het geven van borstvoeding


Hoeveel uur krijg je kraamzorg?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt besproken tijdens het intakegesprek, meeestal rond de 6-7e maand van je zwangerschap..In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid als dit nodig is, bijvoorbeeld als:

  • Je niet goed herstelt
  • Er complicaties zijn
  • Je problemen hebt met het geven van borstvoeding
  • Je een meerling krijgt

Er wordt ook gekeken naar de samenstelling van je gezin. Moeders zonder partner krijgen langer hulp. De uren kunnen ook worden ingekort wanneer ja al een paar dagen van het kraambed in het ziekenhuis hebt doorgebracht. Ook kun je er zelf voor kiezen om minder uren af te nemen.


Wat kost kraamzorg?

Het grootste deel van de kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid heeft echter een bedrag van 4,10 per uur vastgesteld dat je zelf moet bijdragen. Soms wordt dit alsnog vergoed in je aanvullende verzekering. Als je precies wilt weten hoe dit voor jou geldt, check dan je polisvoorwaarden.


Kraamzorgoraganisaties

Je mag zelf kiezen bij welke organisatie je je inschrijft. Informeer bij je zorgverzekering of de kraamzorgorganisatie van jouw keuze een overeenkomst heeft met jouw zorgverzekering.

Bron: deverloskundige.nl

Lees
meer
over
Extra Care Bottom
Kraamperiode
Elle Shop Top
Kraambedklachten
ELLE Cursus borstvoeding img education 2
Borstvoeding
Elle flesvoeding
Flesvoeding
ELLE anticonceptie
Anticonceptie
Elle hielprik
Hielprik
9 U5 A8157web
Gehoortest
Kraamtijd EURL2995web
Consultatiebureau
Kraamtijd EURL2858web
Nacontrole
SOPH8545web
Na de bevalling
Elle veilig slapen
Veilig slapen
Prenatale screening photo 14476030
Benodigdheden voor de baby
ELLE Cursus postpartum EURL8397web
Geboorteaangifte
Tessa
Wil je meer informatie over kraamzorg?