Het is niet altijd even gemakkelijk je eigen partner te ondersteunen. Soms voel je jezelf als partner tijdens de bevalling op een zijspoor gezet, maar jouw rol als partner is heel belangrijk. Wat kan je doen voordat hét grote moment daar is? Hier volgen een aantal tips.
Tips ten aanzien van de bevalling:
- Bereid je voor op de bevalling. Lees hierover bijvoorbeeld een boek, bezoek de website welcometomankind.nl en bekijk onze cursussen.
- Leg naast je bed een lijst met telefoonnummers die je moet bellen, zoals ons dienstnummer en de kraamzorg. Zet deze nummers ook in je telefoon.
- Tijdens de bevalling ben jij de belangrijkste persoon voor je vrouw.
- Voel je als partner niet buitengesloten of afgewezen.
- Voorkom dat je jezelf tijdens de bevalling slap voelt; vergeet dus niet regelmatig iets te eten en te drinken.
- Partners hebben soms het idee dat ze iets aan de pijn van hun vrouw moeten doen. Dit kan je het gevoel geven dat je niet kan helpen, maar door aanwezig te zijn en je vrouw te coachen en mee te zuchten (ritme geven) of haar rug te masseren help je juist enorm. Jij bent haar persoonlijke coach!
- Het kan ook zijn dat je vrouw liever niet teveel aangeraakt wordt, dit ligt niet aan jou.
- Toon begrip als je partner zich anders gedraagt
- Er kunnen momenten zijn dat niemand iets goed kan doen, laat het gewoon over je heenkomen.
- De meeste vrouwen die aan het bevallen zijn sluiten zich af van hun omgeving om zich te concentreren dit is normaal hier hoef je niet van te schrikken.
- Vraag regelmatig of je iets voor haar kan betekenen, maar doe dit niet tijdens een wee.
- Het is handig als je van te voren de route naar het ziekenhuis hebt doorgenomen of gereden.
- Help (indien mogelijk) de verloskundige, het is heerlijk als iemand je even helpt met het sjouwen van de spullen, zeker als er veel trappen zijn.
- Maak van tevoren afspraken over het tijdstip en de momenten van foto’s maken en zorg dat er een camera in de buurt is.
- Neem enige tijd na de bevalling uitgebreid de tijd om samen met je partner de bevalling nog eens helemaal door te praten. Jullie kunnen elkaar aanvullen, zodat het beeld van de gehele bevalling compleet wordt.
Overige tips
- De eerste dagen na een geboorte zijn voor jou ook zeer vermoeiend, het is dan ook helemaal niet gek om samen met je vrouw een middagdutje te doen. Dit is niet alleen goed omdat je moe bent, maar het is ook heerlijk om een paar uurtjes samen te zijn.
- Vaak word je in de kraamdagen overlopen door bezoek, heel leuk en lief allemaal, maar je hebt dan amper tijd voor elkaar en voor elkaars emoties. Wees alert op teveel of te lang bezoek. Niemand zal hier raar van opkijken.
- Voel je na de geboorte niet aan de zijlijn staan; jij kan zoveel meer betekenen: je baby wassen, knuffelen, aankleden, verschonen, spelen, troosten, met je meedragen (in een draagdoek) en je partner de eerste dagen helpen met de voedingen.
Vergeet niet
- Het fototoestel/camera/telefoon, let op voldoende geheugen en opgeladen batterij!
- Iets te eten;
- Voorzichtig te rijden;
- Dat je met de auto het ziekenhuisterrein mag oprijden. Bel aan bij de slagboom.
- Neem €1 of €2 munten mee voor als er een rolstoel nodig is;
- Neem de spullen mee naar binnen, de maxicosi mag nog in de auto blijven;
- Je wordt verwacht en bent welkom.
Tot slot
Het is belangrijk te beseffen dat het voor jou niet altijd even gemakkelijk is, het bijstaan van je vrouw tijdens de bevalling. Je moet toekijken terwijl je vrouw pijn heeft en je kan het zelf niet overnemen! Het gevoel van onmacht tezamen met de spanning of alles wel goed zal gaan, plus het feit dat je binnen een afzienbare tijd je eigen kind mag vasthouden, maken van een bevalling een aangrijpende en emotionele gebeurtenis. Toch verwachten veel vrouwen dat hun partner gedurende het baringsproces kalm en geruststellend blijft. Is dit fair? Bespreek met elkaar hoe je tegen de bevalling aankijkt en wat je van elkaar verwacht. Zo kun je eventuele toekomstige teleurstellingen voorkomen.
Wil je graag meer informatie over jouw rol als partner?